Lopende onderzoeken & projecten
Onze praktijk werkt nauw samen met de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc via deelname aan de volgende netwerken.
FaMe-Net (Family Medicine Network)
FaMe-Net is een eerstelijns registratienetwerk bestaande uit 6 huisartspraktijken die sinds 1968 alle contacten met patiënten coderen. Het doel is om gegevens te verzamelen uit de huisartsenpraktijk voor onderzoek en onderwijs. Met behulp van de verzamelde gegevens zijn vele nationale en internationale wetenschappelijke publicaties tot stand gekomen, evenals een boek dat onder andere gebruikt wordt in de basisopleiding Geneeskunde.
Academisch Huisartsen Netwerk Radboudumc (AHN-R)
AHN-R is een samenwerking tussen 19 huisartspraktijken uit de regio en de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Speerpunten zijn registratie, wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en kennisontwikkeling/innovatie. De praktijken ontmoeten elkaar regelmatig, wisselen spiegelinformatie uit, maken registratie-afspraken, doen gezamenlijk mee aan nieuw wetenschappelijk onderzoek en werken samen aan kwaliteitsverbetering in de huisartspraktijk.
In 2021 heeft de praktijk deelgenomen aan de volgende projecten:
TOOL (opTimising persOnal cOntinuity for oLder patients)
Huisartsen beschouwen continuïteit van zorg als een van de kernwaarden van hun professie. Maatschappelijke veranderingen leiden er toe dat deze kernwaarde meer onder druk komt te staan. In dit onderzoek, uitgevoerd door het Amsterdam UMC locatie VUmc en het Radboudumc, wordt met behulp van literatuuronderzoek, interviews, vragenlijsten en focusgroepen, een online toolkit ontwikkeld gericht op het verbeteren van de continuïteit van zorg in de huisartspraktijk.
OPERA
Het OPERA-onderzoek is een landelijk onderzoek naar het optimaal gebruik van antidepressiva bij depressie. OPERA bestaat uit twee delen: (1) OPERA-monitor onderzoekt wanneer en bij wie depressie goed herstelt na het starten met antidepressiva; (2) OPERA-afbouw onderzoekt of, wanneer en bij wie antidepressiva goed afgebouwd kunnen worden na herstel van een depressie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Radboudumc, Amsterdam UMC locatie VUmc, UMC Groningen, Erasmus MC en Leiden UMC.
ELECTRONIC studie: vroege opsporing slokdarmkanker
e-Nose (elektronische neus) is een apparaatje dat via speciale technologie adem kan ruiken en analyseren op de aanwezigheid van ziekte en in dit geval de aanwezigheid van een Barrett slokdarm (een voorloper van slokdarmkanker). In 15 huisartsenpraktijken, waaronder die van ons, verzamelen onderzoekers 450 mensen met klachten van chronische zuurbranden. Bij deze mensen wordt gekeken of de e-Nose kan ruiken of iemand Barrett slokdarm heeft. We hopen hiermee bij te dragen aan een snellere opsporing van slokdarmkanker.
ReCOVer studie
In de ReCOVer studie onderzoeken we of cognitieve gedragstherapie via het internet kan voorkomen dat vermoeidheidsklachten van COVID-19-patiënten chronisch worden. Er nemen 114 patiënten deel die na COVID-19 door ernstige moeheid worden belemmerd. De helft krijgt gedragstherapie, de andere helft gebruikelijke zorg. Toeval bepaalt in welke groep een deelnemer komt. De behandeling duurt vier maanden, waarbij mensen direct na afloop en zes maanden na de behandeling worden onderzocht. Door sneller na het ontstaan van de moeheid te behandelen, wordt hopelijk voorkomen dat de moeheid chronisch wordt.
FAntasTIQUE studie
Samen met de universiteiten CIRO+/MUMC Maastricht en het AMC Amsterdam hebben we een studie gedaan om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van vermoeidheid bij patiënten met COPD; een zeer belangrijk en onderbelicht probleem. We weten namelijk niet goed waardoor vermoeidheid bij patiënten met COPD ontstaat en dat maakt behandeling lastig. De kennis uit dit onderzoek zal gebruikt worden om de zorg voor patiënten met COPD die last hebben van vermoeidheid verder te verbeteren.
Belief
In Belief onderzoeken we hoe huisartsen en reumatologen denken over jicht medicatie, en dan specifiek de urinezuur verlagende medicatie. Daarnaast benaderden we patiënten met jicht om hun opvattingen over jichtmedicatie te uit te vragen. Resultaten uit dit onderzoek zijn belangrijk om de toekomstige behandeling van jicht te verbeteren. In dit onderzoek werkten we samen met de St Maartenskliniek.