Lopende onderzoeken & projecten
Onze praktijk werkt nauw samen met de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc via deelname aan de volgende netwerken.
FaMe-Net (Family Medicine Network)
FaMe-Net is een eerstelijns registratienetwerk bestaande uit 6 huisartspraktijken die sinds 1968 alle contacten met patiënten coderen. Het doel is om gegevens te verzamelen uit de huisartsenpraktijk voor onderzoek en onderwijs. Met behulp van de verzamelde gegevens zijn vele nationale en internationale wetenschappelijke publicaties tot stand gekomen, evenals een boek dat onder andere gebruikt wordt in de basisopleiding Geneeskunde.
Academisch Huisartsen Netwerk Radboudumc (AHN-R)
AHN-R is een samenwerking tussen 19 huisartspraktijken uit de regio en de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Speerpunten zijn registratie, wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en kennisontwikkeling/innovatie. De praktijken ontmoeten elkaar regelmatig, wisselen spiegelinformatie uit, maken registratie-afspraken, doen gezamenlijk mee aan nieuw wetenschappelijk onderzoek en werken samen aan kwaliteitsverbetering in de huisartspraktijk.
In 2023 heeft de praktijk deelgenomen aan de volgende projecten:
PRIMED Diagnostiek naar dementie door de huisarts of op de geheugenpoli
Door de vergrijzing stijgt het aantal mensen met geheugenproblemen waarbij er sprake van (beginnende) dementie kan zijn. In Nederland wordt de diagnose dementie vaker op een geheugenpolikliniek gesteld dan bij de huisarts. Deze studie onderzoekt of verwijzing naar de geheugenpoli wel in het belang is van de patiënt. De huisarts kan op basis van het verhaal van de patiënt, zijn omgeving en door het afnemen van een geheugentest vaak vaststellen of er dementie is. Verwijzing naar een geheugenpolikliniek is dan niet nodig en heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat de diagnose vaak sneller gesteld wordt. Nadelig is dat onderzoek op een geheugenpolikliniek – met uitgebreid geheugenonderzoek, hersenscan en soms een ruggenprik – vaak als belastend wordt ervaren. Al deze onderzoeken veranderen hebben geen invloed op de behandeling, omdat er op dit moment nog geen effectieve behandeling bestaat die dementie kan afremmen.
ELECTRONIC studie: vroege opsporing slokdarmkanker
e-Nose (elektronische neus) is een apparaatje dat via speciale technologie adem kan ruiken en analyseren op de aanwezigheid van ziekte en in dit geval de aanwezigheid van een Barrett slokdarm (een voorloper van slokdarmkanker). In 15 huisartsenpraktijken, waaronder die van ons, verzamelen onderzoekers 450 mensen met klachten van chronische zuurbranden. Bij deze mensen wordt gekeken of de e-Nose kan ruiken of iemand Barrett slokdarm heeft. We hopen hiermee bij te dragen aan een snellere opsporing van slokdarmkanker.
NAFLD studie
Niet-alcoholische leververvetting (vaak aangeduid onder de Engelse naam: Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD)) is een leverziekte die ontstaat door ophoping van vetten in de lever. Patiënten met verlittekening van de lever hebben kans op ernstige complicaties die uiteindelijk kunnen leiden tot leverfalen, cirrose of kanker van de lever. Het is dus van belang deze groep patiënten op te sporen voordat deze complicaties ontstaan. Er zijn verschillende testen waarmee deze verlittekening vastgesteld kan worden, maar we weten nog niet welke test het beste werkt. Dit wordt in deze studie onderzocht. Op deze manier kunnen patiënten eerder behandeld worden, wat zal leiden tot minder complicaties. Daarnaast kunnen wij er zo voor zorgen dat patiënten niet onnodig doorgestuurd worden naar een leverarts en onnodig soms risicovolle ingrepen hoeven te ondergaan om deze verlittekening van de lever vast te stellen.
AMUSE
Patiënten met een levensverwachting van minder dan drie maanden door een (chronische) ziekte gebruiken vaak nog veel medicijnen. Overbodig medicatiegebruik in de laatste levensfase kan schadelijk en belastend zijn voor de patiënt. Het is daarom belangrijk om goed na te denken welke medicatie nog echt nodig is. In dit onderzoek onderzoeken we door middel van vragenlijsten het effect van het stoppen met overbodige medicatie op de kwaliteit van leven van patiënten in de laatste levensfase.
BABS Blijf Artrose de BaaS
“Blijf Artrose de BaaS” (BABS) is een regionaal onderzoeksproject om de zorg voor mensen met artrose te verbeteren. Het doel van dit onderzoek is om (a) foutieve opvattingen zoals dat bewegen leidt tot slijtage aan te pakken, (b) verwachtingen over bijvoorbeeld gewrichtsvervangende operaties bij te stellen en (c) een regionale eenduidige en duidelijke boodschap uit te dragen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door middel van vragenlijsten, multidisciplinaire workshops een artrose cursus en online vragenuurtjes voor patiënten en is een initiatief van de drie ziekenhuizen in Nijmegen (CWZ, Radboudumc en de Sint Maartenskliniek), NEO Huisartsenzorg, de regionale fysiotherapeuten en patiëntvertegenwoordigers.
COVIDtherapy@home
Covidtherapy@home onderzoekt of thuisbehandeling op maat met zuurstofondersteuning, ontstekingsremmer dexamethason en bloedverdunners gelijkwaardig en veilig is voor ernstig zieke COVID-19 patiënten ten opzichte van ziekenhuisopname. Hiervoor worden patiënten gevraagd met milde tot matige hypoxemie en/of ademnood die momenteel naar het ziekenhuis worden verwezen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in vijf Nederlandse regio’s in een getrapte gerandomiseerde trial waarbij monitoring op afstand van de vitale functies bij de patiënt thuis wordt uitgevoerd.
FINALE study GOut TrEatment STrategy (GO TEST)
Op dit moment krijgen patiënten met jicht meestal levenslang behandeling met urinezuurverlagende therapie. We weten echter niet zeker of dit nodig is. Mogelijk kunnen we deze medicijnen stoppen als iemand langere tijd geen nieuwe jichtaanvallen heeft gehad. Met dit onderzoek willen we de effectiviteit (gemeten onder andere door middel van het aantal jichtaanvallen, pijn, kwaliteit van leven en functioneren) en doelmatigheid van twee behandelstrategieën met urinezuurverlagende medicatie vergelijken bij jicht patiënten. Deelnemers worden 2 jaar gevolgd in het ziekenhuis door middel van vragenlijsten, bloedonderzoek en röntgenfoto’s. Dit onderzoek is een samenwerking tussen de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc.
Onderwijs en onderzoek
Vanaf 4 juli 2024 hebben wij een nieuw telefoonsysteem en ook een nieuw telefoonnummer.
Ons nieuwe nummer: 024-2082020; voor spoed, intercollegiaal overleg en de assistente / informatie.
Volg ons op Instagram
Sluiten