Historie
Lent heeft al heel lang een eigen huisarts. Frans Huygen heeft in 1943 de praktijk van zijn voorganger, dokter vd Werf, overgenomen. Een jaar later kwam Lent in de frontlinie van de oorlog te liggen en werden alle vrouwen, ouderen en kinderen geëvacueerd naar Brabant en naar België. Frans Huygen bleef als enige arts achter tussen de mannen, die voor de boerderijen en het vee moesten zorgen: het manneneiland.
De praktijk bevatte eerst niet alleen de inwoners van Lent maar ook die van Oosterhout en Slijk-Ewijk. Op het hoogtepunt waren er 4.500 patiënten ingeschreven. De praktijk werd in de volle omvang uitgeoefend dus ook met thuisbevallingen en consultatiebureaus. De huisartsgeneeskunde was in de jaren na de oorlog in Nederland in het slop geraakt. Specialistische zorg stond veel hoger in aanzien en er was geen opleiding nodig om je als huisarts te kunnen vestigen. Frans Huygen heeft er in hoge mate aan bijgedragen dat de huisarts ging emanciperen. Hij was een van de oprichters van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), hij stond aan de wieg van de huisartsenopleiding en hij introduceerde de wetenschap in de praktijk o.a. door het bijhouden van een Continue Morbiditeits Registratie waarin patiënten- en ziektegegevens werden vastgelegd (CMR). In 1968 werd hij benoemd als hoogleraar Huisartsgeneeskunde in Nijmegen, de tweede in Nederland. Frans Huygen heeft in de praktijk met meerdere artsen samengewerkt maar Lent bleef wel zijn solopraktijk.
Eind zeventiger jaren heeft Theo Voorn het deel van de praktijk in Oosterhout en Slijk-Ewijk overgenomen, later samen met Johan Schellekens.
In 1982 heeft Frans Huygen de praktijk, van toen 3200 zielen, overgedragen aan Wil van den Bosch. De praktijk was toen gevestigd op de bovenverdieping van het woonhuis.
In 1986 is Wil van den Bosch gaan samenwerken met Ton Serrarens en werd de praktijk verplaatst naar de bovenste verdieping van het plaatselijke verzorgingshuis waar samengewerkt werd met twee fysiotherapeuten. Na de verbouwing van dit huis verhuisde de praktijk naar de benedenverdieping. De samenwerking met de fysiotherapie en met andere eerstelijnswerkers werd geïntensiveerd: het Lentse model. Uiteindelijk werd deze samenwerking geformaliseerd door over te gaan naar een gezondheidscentrum dat de naam kreeg van Frans Huygen. Er bleef een nauwe relatie bestaan met de afdeling huisartsgeneeskunde van de universiteit Nijmegen op het gebied van onderzoek, onderwijs en innovatie van de praktijkvoering.
Door de plannen van de gemeente Nijmegen om in en rond Lent fors te gaan bouwen ontstond de behoefte om meer invloed uit te kunnen oefenen op het gezondheidszorgbeleid in Lent. Er werd een platform opgericht met alle eerstelijnswerkers. Uiteindelijk is het gelukt om deze unieke samenwerking vorm te geven in het academisch gezondheidscentrum Thermion, ondersteund door de nauwe band met de universiteit.
Inmiddels overstijgt de praktijkgrootte de 10.000 patiënten. Er werken 8 huisartsen samen met praktijkassistenten, praktijkondersteuners en managementondersteuning. Thermion ademt nog steeds de geest van optimale huisartsgeneeskunde met raakvlakken aan wetenschap, onderwijs, samenwerking en innovatie, zoals die indertijd door Frans Huygen is ingezet.
Vanaf 4 juli 2024 hebben wij een nieuw telefoonsysteem en ook een nieuw telefoonnummer.
Ons nieuwe nummer: 024-2082020; voor spoed, intercollegiaal overleg en de assistente / informatie.
Volg ons op Instagram
Sluiten