Contact
x Zoeken
Home > Nieuws > Antwoord van uw huisarts veelgestelde vragen Corona

Antwoord van uw huisarts veelgestelde vragen Corona

02 april 2020

Veelgestelde vragen over het coronavirus & antwoorden van uw eigen huisarts

Over het coronavirus

Ik denk dat ik coronavirus heb. Moet ik getest worden?

Eerder werden mensen met mogelijk Corona getest door de GGD om de verspreiding van het virus in kaart te brengen. Nu het virus wijd verspreid is, is dit niet meer nodig en ook niet meer mogelijk gezien het beperkt aantal testen. Alleen als u opgenomen moet worden in het ziekenhuis wordt u nog getest op coronavirus. Slechts in sporadische uitzonderingsgevallen wordt u nog thuis getest. Werkt u in de gezondheidszorg dan bent u mogelijk een uitzondering. Overleg met uw werkgever hierover.

 

Ik denk dat ik coronavirus heb, loop ik gevaar?

Bij de meeste mensen (meer dan 80%) geeft het coronavirus slechts milde klachten: hoesten, verkoudheid, je gammel voelen. Bij minder dan 1 op de 5 zijn de symptomen erger en zijn ze te vergelijken met een longontsteking. Een aantal van deze mensen moet naar het ziekenhuis om zuurstof te krijgen. Van de mensen die naar het ziekenhuis moeten wordt ongeveer 1 op de 5 zo ziek dat ze op de intensive care behandeld moeten worden.

Kinderen lopen nauwelijks gevaar maar volwassenen wel. Hoe ouder, hoe meer risico. Dat geldt ook als u onderliggende ziekten heeft als bijvoorbeeld diabetes, longziekte, hartziekte, of een verminderde weerstand dan is het goed om extra voorzichtig te zijn en laagdrempeliger te overleggen mocht u klachten ontwikkelen.

 

Wat kan ik zelf doen tegen het virus?

Het allerbelangrijkste –dat weet u intussen wel – is het helpen voorkómen door de richtlijnen van de overheid op te volgen (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19). Dit geldt óók als u jong en gezond bent (en een lage kans heeft om heel ziek te worden van het virus) want u helpt zo mee om de ziekte niet te verspreiden en daarmee redt u levens!

Mocht u toch symptomen van het coronavirus krijgen dan is er geen medicijn wat zorgt dat het sneller overgaat. Uw lichaam maakt zelf antistoffen aan en ruimt het virus op. Neem tegen koorts of pijnklachten paracetamol (volwassenen: 3x 1000 mg per dag) en blijf in quarantaine. Als u denkt dat de symptomen te ernstig zijn dan belt u met de huisarts. Als u ouder vent (70-plus) of als u bepaalde aandoeningen heeft waarvoor u normaal gesproken een uitnodiging krijgt voor de griepprik, dan belt u eerder met de huisarts voor overleg.

 

Ik ben longpatiënt, welke consequenties heeft dit virus voor mij?

Voor u gelden ten eerste dezelfde adviezen als voor alle Nederlanders: blijf zoveel mogelijk thuis, houd afstand, en let op de hygiëne (handen wassen etc.). Verder is het zo dat het juist nu extra belangrijk is om uw (eventuele) longmedicatie juist en consequent te gebruiken. Juist niet minderen of stoppen dus! Bel met de praktijk als u met deze adviezen niet uitkomt.

 

Over de huisartspraktijk

Is de praktijk nu helemaal gesloten?

Nee, de praktijk in Thermion is geopend. Om verspreiding van het virus te stoppen dient u echter onder geen beding zomaar langs te komen. Zo nodig plant de assistente een afspraak in. Kom dan precies op tijd en houdt afstand van andere patiënten.

 

Ziet mijn huisarts ook patiënten met het coronavirus?

Ja, in Lent hebben we een flink aantal mensen die ziek zijn geworden van het coronavirus. De meeste mensen zijn snel weer beter geworden maar voor een aantal mensen verliep de ziekte zeer ernstig helaas. De huisartsen in Lent doen (oa) samen met de collega’s in Oosterhout mee in een wetenschappelijk registratienetwerk die ook bijhoudt hoeveel (verdachte) patiënten met coronavirus zijn. Deze gegevens vindt u hier: https://www.famenet.nl/covid-19-data-nl/

 

Mijn afspraak is afgezegd vanwege het coronavirus, wat nu?

Als uw probleem niet spoedeisend is of als het een routine controleafspraak betrof: bel dan over zes weken om een nieuwe afspraak te plannen. U kunt ook overwegen om een telefonische afspraak te maken of een e-consult aan te vragen (https://huisartsenlent.praktijkinfo.nl/patientomgeving/). Via een consult kunt u eventueel ook een foto meesturen. Handig als het bijvoorbeeld een huidklacht betreft.

 

Mijn medicatie is op, wat moet ik doen?

U kunt gewoon uw herhaalrecepten blijven aanvragen. Het is niet nodig om extra of eerder medicijnen aan te vragen – er zijn voldoende medicijnen in voorraad. Zie: https://www.huisartsenthermion.nl/herhaalrecepten/.