Contact
x Zoeken
Home > Nieuws > Antwoord van uw huisarts veelgestelde vragen Corona

Antwoord van uw huisarts veelgestelde vragen Corona

06 september 2020

Vaak gestelde vragen over uw huisartspraktijk in tijde van Coronacrisis

Over het coronavirus

Ik denk dat ik coronavirus heb. Moet ik getest worden? U kunt zich laten testen bij de GGD als u klachten heeft die bij het coronavirus horen.  Als u ook andere aandoeningen of zware coronaklachten heeft, belt u de huisarts. U kunt zich bij de GGD melden voor een coronatest als u klachten heeft die passen bij het coronavirus.

Zoals:

  • verkoudheidsklachten;
  • neusverkouden;
  • loopneus;
  • niezen;
  • keelpijn;
  • hoesten;
  • verhoging;
  • of plotseling verlies van reuk of smaak.

U hoeft niet eerst naar uw (huis)arts voor een doorverwijzing. Maak meteen een afspraak via 0800-1202. Het telefoonnummer is 7 dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.

Let op: ernstige klachten of risicogroep? Mensen met ernstige klachten en mensen uit de risicogroepen melden zich direct bij een (huis)arts of de huisartsenpost. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld mensen boven de 70 jaar, hartpatiënten, longpatiënten en mensen met diabetes. U vindt het overzicht van risicogroepen op de website van het RIVM.

Ik denk dat ik het coronavirus gehad heb. Hoe kan ik dat zeker weten? Aantonen dat u het coronavirus heeft gehad kan alleen met een betrouwbare bloedtest waarin antistoffen tegen het visus aangetoond worden. Op dit moment is er nog geen betrouwbare test beschikbaar. Er wordt wereldwijd wel hard aan gewerkt en we hopen dat een dergelijke test binnenkort beschikbaar komt. Als huisartsen zullen we daar pas gebruik van maken als de uitslag belangrijke consequenties heeft.

Ik denk dat ik coronavirus heb, loop ik gevaar? Bij de meeste mensen (meer dan 80%) geeft het coronavirus slechts milde klachten: hoesten, verkoudheid, je gammel voelen. Bij minder dan 1 op de 5 zijn de symptomen erger en zijn ze te vergelijken met een longontsteking. Een aantal van deze mensen moet naar het ziekenhuis om zuurstof te krijgen. Van de mensen die naar het ziekenhuis moeten wordt ongeveer 1 op de 5 zo ziek dat ze op de intensive care behandeld moeten worden.

Kinderen lopen nauwelijks gevaar maar volwassenen wel. Hoe ouder, hoe meer risico. Dat geldt ook als u onderliggende ziekten heeft als bijvoorbeeld diabetes, longziekte, hartziekte, of een verminderde weerstand dan is het goed om extra voorzichtig te zijn en laagdrempeliger te overleggen mocht u klachten ontwikkelen.

Wat kan ik zelf doen tegen het virus? Het allerbelangrijkste –dat weet u intussen wel – is het helpen voorkómen door de richtlijnen van de overheid op te volgen (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19). Dit geldt óók als u jong en gezond bent (en een lage kans heeft om heel ziek te worden van het virus) want u helpt zo mee om de ziekte niet te verspreiden en daarmee redt u levens!

Mocht u toch symptomen van het coronavirus krijgen dan is er geen medicijn wat zorgt dat het sneller overgaat. Uw lichaam maakt zelf antistoffen aan en ruimt het virus op. Neem tegen koorts of pijnklachten paracetamol (volwassenen: 3x 1000 mg per dag) en blijf in quarantaine. Als u denkt dat de symptomen te ernstig zijn dan belt u met de huisarts. Als u ouder bent (70-plus) of als u bepaalde aandoeningen heeft waarvoor u normaal gesproken een uitnodiging krijgt voor de griepprik, dan belt u eerder met de huisarts voor overleg.

Ik ben longpatiënt, welke consequenties heeft dit virus voor mij? Voor u gelden ten eerste dezelfde adviezen als voor alle Nederlanders: blijf zoveel mogelijk thuis, houd afstand, en let op de hygiëne (handen wassen etc.). Verder is het zo dat het juist nu extra belangrijk is om uw (eventuele) longmedicatie juist en consequent te gebruiken. Juist niet minderen of stoppen dus! Bel met de praktijk als u met deze adviezen niet uitkomt.

Over de huisartspraktijk

Is de praktijk gewoon open? Ja, de praktijk in Thermion is geopend. Om verspreiding van het virus te stoppen dient u echter onder geen beding zomaar langs te komen. Zo nodig plant de assistente een afspraak in. Kom dan precies op tijd en houdt afstand van andere patiënten.

Ziet mijn huisarts ook patiënten met het coronavirus? Ja, in Lent hebben we een flink aantal mensen die ziek zijn geworden van het coronavirus. De meeste mensen zijn snel weer beter geworden maar voor een aantal mensen verliep de ziekte zeer ernstig helaas. De huisartsen in Lent doen (oa) samen met de collega’s in Oosterhout mee in een wetenschappelijk registratienetwerk die ook bijhoudt hoeveel (verdachte) patiënten met coronavirus zijn. Deze gegevens vindt u hier: https://www.famenet.nl/covid-19-data-nl/

Ik wil een afspraak maar de assistente adviseert eerst te mailen of een e-consult te doen, is dat wel ok? De spreekuurplaatsen zijn helaas nog zeer beperkt vanwege alle veiligheidsmaatregelen die gelden. De assistente is getraind om in te schatten wanneer een fysiek echt nodig is en wanneer bellen / mailen / videobellen een geschikt alternatief is. Indien blijkt dat er een probleem onvoldoende behandeld kan worden op afstand dan kijken we opnieuw of, hoe, en wanneer een fysiek consult te plannen is.

Mijn afspraak is afgezegd vanwege het coronavirus, wat nu? ls uw probleem niet spoedeisend is of als het een routine controleafspraak betrof: bel dan over zes weken om een nieuwe afspraak te plannen. U kunt ook overwegen om een telefonische afspraak te maken of een e-consult aan te vragen (https://huisartsenlent.praktijkinfo.nl/patientomgeving/). Via een consult kunt u eventueel ook een foto meesturen. Handig als het bijvoorbeeld een huidklacht betreft.

Mijn medicatie is op, wat moet ik doen? U kunt gewoon uw herhaalrecepten blijven aanvragen. Het is niet nodig om extra of eerder medicijnen aan te vragen – er zijn voldoende medicijnen in voorraad. Zie: https://www.huisartsenthermion.nl/herhaalrecepten/.